Vrouw tekent iets in het zand, het is een oefening tijdens een burn-out behandeling

Hoe kies ik een behandelaar en behandeling bij een burn-out?

Herken je symptomen van overspanning of burn-out en ben je op zoek naar een oplossing? Dan is het goed om te weten welke verschillende opties er zijn om je te ondersteunen. Er zijn veel verschillende soorten begeleiding en behandeling. Welke past er nu het beste bij jou? Psychologen, therapeuten, psychiaters, coaches en specialisten hebben namelijk allemaal een andere werkwijze. In deze blog lees je welke behandelaars je kunt kiezen en hoe ze globaal werken, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Huisarts

Ongeacht in welke fase van stressgerelateerde klachten je zit, de eerste stap is altijd eerst langs te gaan bij je huisarts. De huisarts kan een diagnose stellen en je naar de juiste partij doorverwijzen.

Praktijkondersteuner van de huisarts (POH)

Aan de huisartspraktijk is vaak een praktijkondersteuner (POH) verbonden die jou op korte termijn kan helpen. Veelal verwijst de huisarts door naar de POH. De praktijkondersteuner wordt vaak ingezet om de eerste nood te lenigen. In een paar gesprekken ga je dieper in op je klachten en de oorzaken. Hierdoor krijg je inzicht in de oorzaken en praktische tips voor herstel. De huisarts en de praktijkondersteuner zijn dus de eerste behandelaars waarmee je in aanraking komt. Vaak blijkt echter dat er meer nodig is.

Psycholoog

De meest voorkomende vervolgstap is dat de huisarts doorverwijst naar de psycholoog. De psycholoog helpt je met behulp van cognitieve gedragstherapie om inzicht te krijgen in hoe je handelt en denkt en welke overtuigingen en patronen daaronder zitten. Vaak krijg je ook inzicht in waar die patronen en overtuigingen zijn ontstaan. Een psycholoog kijkt vaak vooral naar de persoonlijke ontwikkeling en inzicht in gedrag en minder naar de praktische zaken zoals het herstel en de re-integratie naar werk. Soms is dat inzicht in je gedrag en tips om het te veranderen niet voldoende en lukt het niet om je gedrag structureel aan te passen.

Psychotherapeut

Als de burn-out is ontstaan vanuit complexe problematiek (hechtingsproblematiek, trauma, etc), kan doorverwijzing naar (psycho)therapeut verstandiger zijn. De psychotherapeut richt zich op het behandelen van mensen met ingewikkelde psychische en persoonlijkheidsproblematiek. De psychotherapeut maakt deels gebruik van dezelfde behandelmethode als de psycholoog maar is ook gespecialiseerd in de behandeling van het trauma. Veelal zijn dit intensievere en langduriger trajeten. Bij de psychotherapeut ligt de nadruk op het verwerken van het trauma of andere problematiek. Ook hier geldt dat het praktische stuk van herstel en re-integratie minder wordt belicht.

Psychiater

Als er medicatie of meer expertise nodig is of als er vermoeden is van een psychische ziekte dan kan het verstandig zijn om een psychiater in te schakelen. Ook hier geldt dat de huisarts degene is die je zal doorverwijzen.

Bij burn-out of overspanning is het streven om zo min mogelijk gebruik te maken van medicatie maar in sommige gevallen is medicatie noodzakelijk om een patroon de doorbreken en het herstel op gang te krijgen. De medicatie haalt de oorzaak niet weg, maar bestrijdt wel de symptomen waardoor het herstel op gang kan komen. De psychiater weet samen met de huisarts als geen ander medicatie wenselijk is en welke medicatie kan worden ingezet.

Burn-out specialist

Een burn-out specialist is iemand die verstand heeft van het herstel van burn-out of overspanning en het zodanig veranderen van belemmerende overtuigingen en patronen en disfunctioneel gedrag, dat herstel duurzaam is en een volgende burn-out voorkomen kan worden.

De aanpak van een burn-out specialist

Weten welke valkuilen je hebt en waar ze vandaan komen is belangrijk, maar helaas niet voldoende om te veranderen of te herstellen.

Bij het herstelproces neem je met je burn-out specialist ook praktische zaken door die belangrijk zijn bij het herstel, zoals een gezond dagritme, ontspanning, ademhaling, beweging en voeding. En voor het veranderen van gedrag heb meer nodig dan alleen inzicht. Je moet oefenen met nieuw gedrag maar vooral ook ervaringsgericht leren en voelen. Dan pas kun je echt veranderen.

Re-integratie

Na en/of gedurende het herstel wordt er aandacht besteed aan de terugkeer naar werk. Er wordt een concreet plan gemaakt op het gebied van re-integratie. Daarin wordt gekeken wanneer je weer kunt starten met werk en hoe dat het beste kan. Er wordt gekeken met hoeveel uur je kunt beginnen, welk soort werk je weer gaat oppakken en welk soort werk je nog even niet moet doen. Op deze manier bouw je weer vertrouwen en (werk)conditie op.

Wat is de beste begeleiding of behandeling bij een burn-out?

Dat verschilt uiteraard per persoon. De huisarts kan hierin vaak het beste adviseren. Wat ons betreft is het belangrijk dat je kiest voor iemand die praktisch helpt bij het herstel en de re-integratie EN die ook met je aan de slag gaat om gedrag en overtuigingen te veranderen en te verankeren.