Ontspanning na inspanning
We weten allemaal dat sporten helpt bij stress. Maar… is dat altijd zo? Dat is afhankelijk van hoe intensief, hoe lang en hoe vaak je sport.
Hoe je sport en met name hoe je herstelt, bepaalt of en in welke mate de stresshormonen: adrenaline en cortisol, in je bloed daadwerkelijk afnemen.
Rustig opbouwen
In stressvolle periodes is het goed om minder intensief en minder lang te sporten. Je lijf herstelt namelijk minder snel, omdat het niet zo goed meer kan ontspannen. Onder langdurige stress, staat het lichaam structureel afgesteld op het niveau van iemand die aan het hardlopen is of flink tegen de wind in fietst. Dus met een hoge hartslag, een hoge ademhaling en een te hoog energieverbruik.
Door rustig te gaan hardlopen breng je het lichaam weer in balans, omdat het op dat moment de inspanning krijgt waarop het eigenlijk staat afgesteld. Zonder die inspanning kan het lijf de spanning onvoldoende kwijt en ontwikkel je stress gerelateerde klachten zoals gevoel van onrust, hyperventilatie of angst- en paniekklachten.
Maak na inspanning tijd voor herstel en ontspanning
Sporten is dus zeker goed voor je lijf en je hoofd, mits er daarna ruimte is voor herstel en ontspanning. Daarom is het belangrijk dat je na iedere inspanningsprikkel (ook andere dan sport) zorgt voor een ontspanningsmoment.
Ademhalingsoefeningen om te ontspannen
De beste manier om het (stress)systeem weer tot rust te brengen is om een korte ademhalingsoefening. De ademhaling heeft namelijk rechtstreeks invloed op het autonome zenuwstelsel. En het autonome zenuwstelsel regelt weer ons stressniveau. Eigenlijk zeg je met een rustige ademhaling tegen het systeem: “het is veilig, je kunt ontspannen”.